Konferenca

Ukrepi za blažitev krize

- kaj prinaša Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK)

Lidija Gošnjak

Verjetno ste že zaznali, da je Vlada RS na seji dne 16. 12. 2022 sprejela že tretji zakon pomoči za ublažitev posledic energetske krize. Tako Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK) prinaša kar 5 vrst pomoči gospodarstvu za omilitev cen energentov. Katere so pomoči in kakšni so pogoji za posamezno pomoč? Kdo je upravičenec do pomoči? Kakšna je višina upravičenih stroškov in višina pomoči? Kdaj in kako je potrebno oddati vlogo? Spregovorili bomo tudi kako preveriti upravičenja prejetih pomoči zaradi dviga cen energentov za leto 2022 za oddane vloge lani aprila in novembra. Med drugim bomo odgovorili tudi na vprašanja kdaj upravičenec prične s preverbo upravičenja prejetih pomoči in kako se izkazuje njihovo doseganje? Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na online srečanju že 3.  februarja!

3.2.2023

9:00-12:30

ONLINE

Za vse dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko (0)1/434 55 29 ali nam pišite na elektronski naslov tatjana.kert@dashofer.si. Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas in za vas bomo pripravili individualno ponudbo strokovnega izobraževanja, ki ustreza vašim potrebam. Veselimo se sodelovanja z vami!

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. SPlošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

Iz programa seminarja

 • Katere pomoči prinaša Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK)?

V predavanje bodo vključene vse zakonske podlage, ki jih je sprejel Državni zbor in pojasnila Javne agencije SPIRIT kot pristojnega organa.

1. POMOČ ZA GOSPODARSTVU

 • Kdo so upravičenci do pomoči?
 • Katere pomoči so na razpolago?
 • Upravičeni stroški in njihov izračun.
 • Oddaja in vsebina vloge za dodelitev pomoči.
 • Izplačilo pomoči.
 • Nadzor in povračilo previsoko izplačane pomoči.

2.  UKREPI ZA OHRANITEV DELOVNIH MEST 

 • Ukrep delnega povračila nadomestila plače zaradi skrajšanja polnega delovnega časa.
 • Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

3. LIKVIDNOSTNI UKREPI NA PODROČJU GOSPODARSTVA

 • Kako preveriti upravičenja prejetih pomoči zaradi dviga cen energentov za leto 2022? 

Dvigi cen energentov za mnoga podjetja predstavljajo precejšnje povečanje stroškov poslovanja. V ta namen je vlada pripravila gospodarstvu pomoči za omilitev učinka podražitev, ki jih narekuje kriza z energenti. Upravičenci so morali vloge za pomoč oddati v mesecu aprilu in novembru 2022.                                                                           
Kdaj upravičenec prične s preverbo upravičenja prejetih pomoči? Kako se izkazuje njihovo doseganje? Na srečanju bomo odgovorili na ta vprašanja ter si osvežili pogoje upravičenja po Zakonu o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE) in po Zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP). Pojasnjen bo postopek vračila pomoči in prikaz računovodskega evidentiranja delnega ali celotnega vračanja prejete pomoči ob neizpolnjevanju pogojev.

 • Pogoji upravičenja po Zakonu o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE)
 • Pogoji upravičenja po Zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP)
 • Kdaj pričnem s preverbo upravičenja za prejete pomoči?
 • Kako preverim izpolnitev pogojev glede na vrsto pomoči? 
 • Kako izvedem vračilo pomoči? 
 • Računovodsko evidentiranje in obravnava neupravičenja delno ali celotne višine pomoči.

 

Kotizacija: 189 EUR + DDV. 

Za prijave do 20. 1. 2023 podarjamo 20% popust: KOTIZACIJA S POPUSTOM: 151,20€ + DDV. Druga oseba iz istega podjetja ima pri prijavi 50% popust.                            

Po opravljeni prijavi boste na email naslov prejeli potrdilo o uspešni prijavi. Ustrezen popust v skladu z datumom prijave bo upoštevan v procesu obdelave naročila ter pri izstavitvi računa. 

Komu je namenjen

Vljudno vabljeni računovodje, poslovodstvo in organi odločanja, svetovalci in vsi, ki vas ta tematika zanima.

Predavatelji

Lidija Gošnjak

Je davčna svetovalka z licenco Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije. Ima 20 let delovnih izkušenj na področju davkov, računovodstva in financ. Je podpredsednica Društva računovodskih in finančnih delavcev v Celju in je članica Komisije za izpopolnjevanje kadrov. Piše strokovne članke, predava o davčni in računovodski vsebini ter povezanih…

Več delavnic tega predavatelja

!ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/semk039/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.

Termin in kraj dogodka

3.2.2023

ONLINE

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. SPlošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.