Seminarji

Spremembe in prilagoditve pogodbene cene med izvajanjem gradnje ter investicijskih projektov

Petja Plauštajner, Miriam Ravnikar Šurk

Namen seminarja

Spremembe cen gradbenih materialov so v zadnjem letu močno pretresle gradbeni sektor. Izvajalci se soočajo s podražitvami in zamudami pri dobavi materialov, naročniki na drugi strani z zahtevki izvajalcev za zvišanje cen. Kdaj je izvajalec upravičen do spremembe pogodbene cene? Kdaj lahko izvajalec zahteva spremembo pogodbene cene? To so le nekatera vprašanja, na katera seminar nudi odgovore. Udeleženci bodo na seminarju izvedeli tudi, kako spremembe cen predvidevati in kje se skrivajo »pasti« pri sklenitvi aneksov pri gradbenih pogodbah. Z vidika javnih naročil bomo odgovorili tudi na vprašanje kako ravnati, ko v fazi izvajanja predmeta javnega naročila gradnje cene materialov poskočijo – kako morata ravnati naročnik in izvajalec?

V praksi pa se pojavljajo tudi vprašanja, od kdaj lahko v JN zahtevam spremembo cene, ali lahko to zahtevam od takrat, ko sem oddal ponudbo? Zakaj, obdobje v katerem ponudnik odda ponudbo in ko naročnik izbere izvajalca, je lahko dolgo, lahko dolgo tudi leto, dve. Kakšne možnosti ima izvajalec, ki je ponudbo oddal poleti 2020 (ali prej), naročnik pa je izvajalca izbral leto spomladi, ko so cene začele iti v nebo? Ali lahko izvajalec zavrne sklenitev pogodbe? Kakšne so lahko posledice? Kako lahko v takšnih situacijah dosežejo spremembo cene?

Predavanje je pripravljeno za izvedbo v obeh oblikah, fizično izvedbo kot tudi on-line. Izvedba v fizični obliki bo potekala v skladu z upoštevanjem navodil NIJZ in z vso odgovornostjo po izvedbi s primerno zaščito za udeležence, predavatelja in vse prisotne na izvedbi seminarja. Poskrbeli bomo za prostor med udeleženci in potrebna zaščitna sredstva. S strani vseh udeleženih pa je za udeležbo nujen PCT pogoj!

Prosimo, da med prijavnicami izberete prijavnico, ki bolj ustreza vašim željam (v primeru prijave na on-line izvedbo, vas vabimo, da izpolnite prijavnico ˝v živo preko spleta˝ in v primeru udeležbe v dvorani, npr. ˝Ljubljana˝, ali v opombe zapišete kateri tip izvedbe vam bolj ustreza).

Iz programa seminarja

 1. Sprememba pogodbene cene po slovenski zakonodaji (relevantni predpisi, cenovne klavzule, sprememba cene po OZ in PGU).

 2. Prilagoditev cen pri pogodbah po vzoru FIDIC pravil (predstavitev FIDIC pogodb, razporeditev cenovnih rizikov po FIDIC pogodbah, spremembe in prilagoditve po FIDIC pogodbah).

 3. Ali pravila javnega naročanja dopuščajo ustrezne (življenjske) spremembe pogodbe o gradnji?

Priznanje kreditnih točk s strani IZS

Po dogovoru z IZS bodo pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na seminarju pridobili 2 kreditni točki iz izbirnih vsebin, v skladu s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev (Uradni list RS, št. 37/18).

Ob izvedbi seminarja bomo vsem udeležencem izdali potrdilo o udeležbi z vsebino o pisnem priznanju kreditnih točk s strani Inženirske zbornice Slovenije. Vlogo za priznanje kreditnih točk v vašem imenu bo vložena z naše strani.

Skupinska vloga bo na Inženirsko zbornico Slovenije vložena na podlagi podpisane prezenčne liste in vpisane IZS št. udeleženca, po izvedbi seminarja. Kreditne točke bodo pripisane avtomatsko in udeleženci sami ne rabijo ničesar javljati na IZS.

Cena z udeležbo vključuje:

 • pdf gradivo,
 • posvetovanje s predavateljicama,
 • strokovne in konkretne nasvete,
 • pogostitev med odmori in
 • potrdilo o udeležbi s priznanjem kreditnih točk s strani IZS. 

Cena on-line izvedbe vključuje:

 • pdf gradivo,
 • posvetovanje s predavateljicama,
 • strokovne in konkretne nasvete,
 • pdf potrdilo o sodelovanju v on-line predavanju s priznanjem kreditnih točk s strani IZS.

Pomembno:

 • Naročnikom portalov, online priročnikov in vestnikov založbe Verlag Dashöfer nudimo 15 % popust pri udeležbi na seminarjih v okviru Centra za izobraževanje (izjema so krajši webinarji in več-dnevna izobraževanja).
 • Za vsakega drugega in naslednjega udeleženca iz istega podjetja vam na pripadajočo kotizacijo priznamo 10 % popust.
 • V primeru udeležbe na obeh seminarjih s področja Novega gradbenega zakona, vam na skupni znesek kotizacije priznamo 10 % popust.

Ponujeni popusti na ceno seminarja se obračunajo med obdelavo naročila v naročniškem oddelku in bodo upoštevani pri izstavitvi (pred)računa. V potrditvenem sporočilu o uspešni prijavi omenjeni popusti še niso upoštevani.

 • Zadnji rok za odjavo udeležbe je najkasneje tri dni pred izvedbo webinarja, v nasprotnem primeru vam zaračunamo celotno kotizacijo.​
 • V primeru nezadostnega števila prijavljenih udeležencev si pridržujemo pravico do odpovedi izobraževanja.
 • Račun za plačilo kotizacije boste prejeli po potrditvi termina seminarja, na mail naslov naveden na vaši prijavnici.
 • Informacije o tipu izvedbi predavanja kot tudi ostale podatke boste prejeli najkasneje 1 delovni dan pred datumom seminarja.

Če vam razpisani termini seminarja ne utrezajo in bi želeli biti obveščeni o novih datumih, ali bi le želeli prejemati naše brezplačne novičke, vas vabimo k naročilu na brezplačni e-časopis Koledar seminarjev. Registracijo lahko opravite ˃˃˃ tukaj (op.: v seznamu je koledar seminarjev že označen).

Potek seminarja

Seminar bo potekal med 09. in 13. uro.  Med 11.15 in 11.45 bo sledil odmor. Mesta na izvedbi so omejena!

 • V primeru razglašene epidemije v državi ne izvajamo predavanj z udeležbo.
 • *Z udeležbo - v kolikor je taka prijava pod objavo seminarja mogoča.
 • Za fizično udeležbo morajo vsi udeleženi/prisotni izpolnjevati PCT pogoj!

Za udeležbo preko on-line prenosa potrebujete le računalnik in dostop do interneta. Če se nam na webinarju ne boste mogli pridružiti v živo, boste prejeli posnetek predavanja v kolikor bo na voljo, ali bili povabljeni na ponovitev webinarja.

Vsa navodila in napotke glede izvedbe boste prejeli na vaš elektronski naslov - 1 dan pred izvedbo. Tekom webinarja in seminarja bo mogoče zastaviti vprašanja, tako da vam bo predavateljica sproti podala odgovore na morebitne izzive in težave s katerimi se soočate. Vabimo pa vas, da nam vprašanja pošljete že vnaprej (na email: larisa.berginc@dashofer.si).

Naši webinarji vam ponujajo številne prednosti:

 1. Prihranite čas in stroške potovanja  - webinarju lahko prisluhnete kjerkoli. Na delovnem mestu ali doma, preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. 

 2. Zastavite vprašanja s pomočjo funkcije klepeta ali tako da vprašanje zastavite ustno preko mikrofona. 

 3. Praktično: izvedba preko ZOOM pomeni interaktivno komunikacijo med vsemi udeleženimi.

Komu je namenjen

Na naš seminar vabimo naročnike gradbenih storitev ali investicijskih projektov, izvajalce v gradbeništvu, podizvajalce, nadzorne inženirje, projektante. Dobrodošli tudi vsi, ki vas tematika predavanja zanima in imate vprašanja na tem področju.

Vabljeni!

Predavatelj/ica

Petja Plauštajner

univ.dipl.iur. je odvetnica v Ljubljani. Po opravljeni diplomi na Ljubljanski Pravni fakulteti se je zaposlila v odvetništvu kot pripravnica, ter po opravljenem pripravništvu na Višjem sodišču v Celju opravila pravniški državni izpit. Svojo pot je nadaljevala v odvetništvu kot odvetniška kandidatka v družinski butični odvetniški pisarni. Odvetnica…

Več delavnic tega predavatelja

Miriam Ravnikar Šurk

Miriam Ravnikar Šurk, univ. dipl. prav., se je po diplomi na ljubljanski Pravni fakulteti leta 1992 zaposlila v državnem sektorju, kjer je opravljala kar nekaj vodstvenih funkcij. Leta 1996 je uspešno opravila tudi državni pravosodni izpit. Vseskozi je njeno delo spremljalo tudi javno naročanje, saj je bila poraba javnih sredstev vezana na…

Več delavnic tega predavatelja

Termin in kraj dogodka

14.12.2021

ONLINE

Petja Plauštajner, Miriam Ravnikar Šurk

Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas po telefonu na (0)1/434 55 96 ali po elektronski pošti na larisa.berginc@dashofer.si.

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. Splošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

!ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/kursy/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.