Konferenca

Prehrana v šolskih kuhinjah in drugih javnih obratih

doc. dr. Evgen Benedik, dr. Jana Goršin Fabjan, Tatjana Kruder

Pred tistimi, ki se ukvarjate s pripravo obrokov v javnih obratih, je vedno dilema kako zagotoviti zdravo, polnovredno, pestro in varno hrano s katero bodo uporabniki zadovoljni in bo cenovno sprejemljiva za vse deležnike.

Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah so končno sprejete in objavljene, vi pa jih boste morali začeti uporabljati najkasneje s 1. 9. 2024.

Pri tem je pomembno, da v javnih ustanovah in zavodih kot so npr. šole, vrtci, domovi starostnikov in bolnišnice zajamemo vse korake od načrtovanja jedilnikov, naročanja živil, priprave in razdeljevanja obrokov, ravnanja z nerazdeljenimi pripravljenimi obroki in preprečevanje pretekov rokov uporabe pri živilih in da ob tem ne pozabimo na zaposlene v kuhinji in nabavi. Na spletni srečanju bomo spregovorili kako čim bolj racionalno pripraviti hrano, o uravnoteženem in varnem obroku iz javnega zavoda v domačem okolju, HACCP kot preventivnem sistemu v skrbi za varno hrano in tudi kako s primernimi jedilniki zagotavljati zdravo in uravnoteženo prehrano.

Po zaključku konference boste udeleženci prejeli potrdilo o udeležbi, ki velja pri inšpekcijskem nadzoru kot dokazilo o sprotnem usposabljanju zaposlenih, ki pri delu prihajajo v stik z živili.

Vljudno vabljeni!

13.6.2024

11:30-15:00

ONLINE

Za vse dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko (0)1/434 55 29 ali nam pišite na elektronski naslov tatjana.kert@dashofer.si. Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas in za vas bomo pripravili individualno ponudbo strokovnega izobraževanja, ki ustreza vašim potrebam. Veselimo se sodelovanja z vami!

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. SPlošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

Iz programa seminarja

Priprava obrokov v javnih ustanovah in zavodih kot so npr. šole, vrtci, domovi starostnikov in bolnišnice predstavlja vedno izziv. Na eni strani so pričakovanja uporabnikov storitev in na drugi strani cene obrokov, ki so pogosto predpisane in razmeroma nizke.  Pred tistimi, ki se ukvarjajo s pripravo obrokov v javnih obratih, je vedno dilema kako zagotoviti zdravo, polnovredno, pestro in varno hrano s katero bodo uporabniki zadovoljni in bo cenovno sprejemljiv za vse deležnike.

Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah so končno sprejete in objavljene, vi pa jih boste morali začeti uporabljati najkasneje s 1. 9. 2024.

Po zaključku konference boste udeleženci prejeli potrdilo o udeležbi, ki velja pri inšpekcijskem nadzoru kot dokazilo o sprotnem usposabljanju zaposlenih, ki pri delu prihajajo v stik z živili.

 

Hrana mora biti varna – ali je tudi zdrava?

(Predavateljica: Tatjana Kruder, univ. dipl. inž. živilske tehnologije)

 • Zakonodaja zahteva, da je vsa hrana, ki jo pojemo, varna. HACCP zahteva, da se pri pripravi hrane izognemo tveganjem z biološkimi, kemičnimi in fizičnimi dejavniki – poleg varnosti mora biti hrana tudi zdrava.
 • Kje so pasti, da v procesu priprave hrane sami ustvarimo kemikalije, ki škodujejo?
 • Kje so pasti, da med pripravo uničimo preveč hranilnih snovi?
 • Nova zakonodaja zahteva tudi kulturo varnosti hrane. Kaj to pomeni?
 • Hrana v izrednih razmerah: ko pitna voda ni ustrezna; ko se širijo okužbe, povezane s hrano.
 • Inšpekcijski nadzor nas ne bi smel presenetiti – kje so najpogostejše napake, ki jih ugotavljajo inšpektorji za varno hrano?

Dieta mora imeti več koristi kot slabosti

(Predavatelj: doc. dr. Evgen Benedik, univ. diplomirani inženir živilske tehnologije )

 • Nobena dieta načeloma ni najboljša izbira, sploh če traja dlje časa.
 • Medicinsko indicirane diete.
 • V kolikšni meri naj se v vrtcu in šoli upoštevajo zahteve staršev po posebnih dietah, npr: vegetarijansko, vegansko, dieto brez svinjine, dieto, ki jo predpiše oseba, ki ni zdravnik.
 • Otroci v vrtcu in šoli pojedo od dva do štirih obrokov dnevno: kako najti ideje za pestro in zdravo pripravo jedilnikov?
 • Primeri jedilnikov.

Na nakovalu med smernicami zdravega prehranjevanja ter željami in pričakovanji staršev in otrok

(Predavateljica: Jana Goršin Fabjan, dr. vet. med., vodja HACCP sistema in notranjega nadzora na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma)

V veljavo stopajo nove smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Vsi, ki se ukvarjate z načrtovanjem prehrane, racionalno nabavo in pripravo živil v skladu s smernicami, slej ko prej naletite na nezadovoljstvo nekaterih otrok in mladostnikov ali njihovih staršev. Zavedati se je potrebno, da iz različnih razlogov (hitrega tempa življenja, dolgi delavniki staršev, številne dejavnosti otrok takoj po končanju pouku, vrtcu…), številni otroci in mladostniki zaužijejo večino dnevnih obrokov v  vrtcu ali šoli. Na eni strani ste dolžni zagotoviti varne in polnovredne obroke, po drugi strani ste prepogosto tarča kritik glede jedilnikov in izbora živil.

Večina vzgojno-izobraževalnih ustanov izvaja ankete o zadovoljstvu glede prehrane. Bolj ali manj so pri vseh anketah mnenja pri odgovorih deljena. Zavedati se je potrebno, da v vrtcu in morda prvi triadi še lahko izoblikujemo in preoblikujemo odnos otroka do hrane. Največjo vlogo pri spoznavanju okusov, sprejemanju in zavračanju hrane imajo starši in vzgojitelji v prvih starostnih skupina s svojim zgledom. Obstajajo zvijače s katerimi lahko prepričamo otroke, da pojejo zdrava živila.

 • Splošen pogled na smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.
 • Zakaj prihaja do razkoraka med različnimi deležniki?
 • Kaj bi otroci in mladostniki morali jesti in kaj bi jedli, če bi sami izbirali?
 • Nekaj zvijač, da bo hrana bolj privlačna.

Ali je lokalno res »zakon«?

(Predavateljica: Jana Goršin Fabjan, dr. vet. med., vodja HACCP sistema in notranjega nadzora
 na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma)

 Lokalno pridelana in predelana živila zaradi kratkih transportnih poti in s tem manjšega ogljičnega odtis omogočajo pripravo obrokov z višjo hranilno vrednostjo. Prav tako kratke verige zmanjšujejo, spodbujajo lokalno samooskrbo in izbiro trenutno dostopnih, sezonskih živil. Lokalno pridelana in predelana živila naj bodo prva izbira pri nabavi in pripravi živil. Ustanove so pri nabavi živil avtonomne, kar je lahko velika prednost, ki jo je potrebno izkoristiti. V pedagoški proces lahko vnesemo primere proizvodnje lokalne hrane in jo približamo otrokom in tako spodbudimo razvoj ustreznih prehranskih navad.

Premalo se zavedamo, da smo preko več generacij uživanja lokalne hrane dosegli fenotipsko izražanje določenih genov in s tem prilagojenost naše prebave in presnove na rastline in živali v okolici.

Poudariti je potrebno, da je treba preveriti vsakega dobavitelja posebej. Ni dovolj, da je nekdo lokalni dobavitelj. Od njega je potrebno zahtevati izjave in analizne izvide ter morda osebno preveriti v kakšnih pogojih prideluje in predeluje živila, preveriti ali je bil morda v inšpekcijskih postopkih zaradi kršitev in podobno. Ne smemo slepo zaupati, da je lokalno najboljše, najbolj varno in najbolj zdravo. Je pa gotovo najlažje preverljivo.

 • Primerjava lokalno – globalno.
 • Prednosti lokalnih živil in dobaviteljev iz neposredne bližine.
 • Pomanjkljivosti lokalnih živil in dobaviteljev iz neposredne bližine.
 • Preverjanje dobaviteljev.
 • Triki, da bo lokalno zakon.

Udeleženci lahko predavateljem vnaprej posredujete morebitne dileme oz. vprašanja iz obravnavane tematike, na katera bi želeli, da vam na srečanju odgovorijo predavatelji. Vaša vprašanja sprejemamo na naslovu konference@dashofer.si (vprašanja sprejemamo do 5 dni pred dogodkom).

   

Kotizacija: 210 EUR + DDV

UGODNOSTI ob prijavi do 7. 6. 2024: 

 - 210 189 EUR + DDV  (10% popust bo upoštevan na računu), druga oseba 99 EUR + DDV

Namen seminarja

Na spletni konferenci v živo bomo spregovorili kako čim bolj racionalno pripraviti hrano, o problematiki javnega  naročanja  živil (lokalnih, biološko pridelanih itd.), o uravnoteženem  in  varnem obroku  iz javnega zavoda v domačem okolju,  HACCP kot preventivnem sistemu v skrbi za varno hrano in tudi kako s primernimi  jedilniki zagotavljati zdravo in uravnoteženo prehrano.

V sklopu konference lahko udeleženci postavljate tudi svoja individualna vprašanja, s čimer bomo spletnemu dogodku dodali praktično vrednost, z odgovori strokovnjakov pa morda pomagali širšemu krogu slušateljev, ki se pri delu posredno ali neposredno srečujejo s podobnimi izzivi. 

Po zaključku konference boste udeleženci prejeli potrdilo o udeležbi, ki velja pri inšpekcijskem nadzoru kot dokazilo o sprotnem usposabljanju zaposlenih, ki pri delu prihajajo v stik z živili.

Predavatelji

doc. dr. Evgen Benedik

univ. dipl. inž. živ. tehnol. je delno zaposlen na Pediatrični  kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana kot klinični dietetik in delno na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani kot predavatelj klinične dietetike. Je ustanovitelj in lastnik Inštituta za prehransko programiranje. Ima bogate izkušnje na področju prehranskega…

Več delavnic tega predavatelja

dr. Jana Goršin Fabjan

je doktorica veterinarske medicine z 19 letnimi izkušnjami na področju varne hrane na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma. Ukvarja se z izdelavo in preverjanjem HACCP sistemov na področjih pridelave, predelave in priprave živil.  Izvaja notranje presoje in izobražuje na področju varnosti živil, organizacije dela v živilskih obratih in…

Več delavnic tega predavatelja

Tatjana Kruder

po osnovni izobrazbi je univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije. Je tudi sodna izvedenka in cenilka za živilstvo na Ministrstvu za pravosodje in ocenjevalka senzorične kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Svojim strankam nudi kvalitetno in strokovno podporo, znanje pa predaja tudi na različnih izobraževanjih in delavnicah s področja…

Več delavnic tega predavatelja

!ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/semk032/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.

Termin in kraj dogodka

13.6.2024

ONLINE

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. SPlošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.