Seminarji

Napotitev delavcev na delo v tujino – ZčmIS-1 in vpliv na obračun plače

Irena Kamenščak

Namen seminarja

Napotovanje delavcev na delo v tujino še vedno ostaja pomemben del izvajanja storitev / opravljanja dela pri slovenskih delodajalcih.

Na seminarju si bomo pogledali glavna pravna področja, ki so pri napotovanju delavcev na delo v tujino pomembna in na katera delodajalci ne bi smeli pozabiti. Poseben poudarek bo na določilih novega ZČmIS-1, in sicer na določbah, ki so se pričele uporabljati s 1.1.2024 in so pomembne za slovenske delodajalce, ki čezmejno izvajajo storitve z napotenimi delavci. Pogledali si bomo tudi vzorčno poročanje plače napotenega delavca na REK-O ter pokazali spremembe pri poročanju s 1.1.2024. 

Na seminarju bomo pogledal izbrane praktične primere, opozorili na zaplete in na možne načine njihovega reševanja, ponovili pa bomo tudi bistvena zakonska pravila, ki urejajo to področje.

Predstavljen bo vidik slovenske zakonodaje, ki ureja status napotenega delavca ter obračuna plače. Na seminarju ne bodo predstavljena pravila tujih zakonodaj. 

Če tudi vi v svoji dejavnosti pošiljate delavce na delo v tujino, potem je ta seminar kot nalašč za vas.

Iz programa seminarja

1. Delovno pravni vidik:

 • Kdaj govorimo o napotitvi?
 • Sklepanje pogodb o zaposlitvi za napotene delavce
 • Napotovanje v druge DČ EU – katera pravila države gostiteljice moramo spoštovati?

2. Novi ZČmIS-1:

 • Pregled sprememb, ki jih prinaša novela (za SLO delodajalce so se nekatere določbe začele uporabljati s 1. 1. 2024).
 • Spremembe določanja osnove za obvezna zavarovanja – novi ZČmIS-1.

 3. Vidik obveznih socialnih zavarovanj:

 • EU zakonodaja in socialna zavarovanj:
  • splošno pravilo Uredbe 883/2004,
  • Člen Uredbe 883/2004,
  • Člen Uredbe 883/2004-
 • Konvencije o socialnih sporazumih.

 4. Davčni vidik:

 • Povračila stroškov in davčna obravnava.
 • Posebna davčna osnova po 45. a členu ZDoh-2.
 • Določila konvencije o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.

 5. Obračun plače in poročanje na novem REK-O obrazcu:

 • Prikaz primera obračuna / poročanja na REK-O.

Cena za udeležbo preko online vključuje:

 • PDF gradivo,
 • posvetovanje s predavateljico,
 • strokovne in konkretne nasvete ter
 • izdajo potrdila o udeležbi (v obliki PDF na željo prijavljenega, ki jo navede ob prijavi).

Pomembno: naročnikom portalov, online priročnikov in vestnikov založbe Verlag Dashöfer nudimo stalni 15 % popust pri udeležbi na seminarjih v okviru Centra za izobraževanje (izjema so krajši webinarji in večdnevna izobraževanja). Za vsakega drugega in naslednjega udeleženca iz istega podjetja vam na pripadajočo kotizacijo priznamo 10 % popust. Popusti na redno ceno seminarja se obračunajo med obdelavo naročila v naročniškem oddelku in bodo upoštevani pri izstavitvi (pred)računa. V potrditvenem sporočilu o uspešni prijavi omenjeni popusti še niso upoštevani.

 • Zadnji rok za odjavo udeležbe je najkasneje tri delovne dni pred izvedbo izobraževanja (v primeru online izvedbe) in najkasneje pet delovnih dni pred izvedbo (v primeru izvedbe v živo), v nasprotnem primeru vam zaračunamo celotno kotizacijo.​
 • V primeru nezadostnega števila prijavljenih udeležencev si pridržujemo pravico do odpovedi izobraževanja.
 • Račun za plačilo kotizacije boste prejeli po potrditvi termina seminarja, na mail naslov naveden na vaši prijavnici.
 • Proračunski uporabniki boste po izvedbi izobraževanja prejeli e-račun. Če mora biti na izdanem e-računu navedena vaša naročilnica, nam jo prosimo posredujte ob prijavi ali naknadno do izvedbe seminar
 • Informacije o tipu izvedbi predavanja kot tudi ostale podatke boste prejeli najkasneje 1 delovni dan pred datumom seminarja.
 • Vljudno vas prosimo, da pri online izvedbah upoštevate, da ena kotizacija velja za udeležbo ene osebe.

Z oddano prijavo na izbrano izobraževanje se strinjate, da vas ob vnosu prijave registriramo na naš brezplačni e-časopis Koledar izobraževanj

S prijavo na dogodek soglašate s snemanjem in fotografiranjem na dogodku. Fotografije bodo objavljene na spletni strani in komunikacijskih kanalih Založbe Verlag Dashofer.

Potek seminarja

Seminar bo potekal online (preko ZOOM) med 09.00 in 13.00 uro. Mesta na izvedbi so omejena!

Za udeležbo preko online prenosa potrebujete le računalnik in dostop do interneta. Če se nam na webinarju ne boste mogli pridružiti, boste povabljeni na ponovitev webinarja.

Vsa navodila in napotke glede izvedbe boste prejeli na vaš elektronski naslov - 1 dan pred izvedbo. Tekom webinarja in seminarja bo mogoče zastaviti vprašanja, tako da vam bo predavateljica sproti podala odgovore na morebitne izzive in težave s katerimi se soočate. Vabimo pa vas, da nam vprašanja pošljete že vnaprej (na email: larisa.berginc@dashofer.si).

Naši webinarji vam ponujajo številne prednosti:

 1. Prihranite čas in stroške potovanja  - webinarju lahko prisluhnete kjerkoli. Na delovnem mestu ali doma, preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. 

 2. Zastavite vprašanja s pomočjo funkcije klepeta ali tako da vprašanje zastavite ustno preko mikrofona. 

 3. Praktično: izvedba preko ZOOM pomeni interaktivno komunikacijo med vsemi udeleženimi.

Komu je namenjen

Na seminar vabimo vse, ki se pri delu srečujejo z napotitvami delavcev na delo v tujino in imajo vprašanja v povezavi z novostmi na tem področju.

Vabljeni!

Reference

Z veseljem izražam svoje zadovoljstvo s seminarjem na temo ˝Napotitev delavcev na delo v tujino - zakon ZČmIS in obračun plač˝. Seminar je bil izjemno strokovno izveden, predavateljica pa se je izkazala z bogatim znanjem na področju stroke. Med seminarjem sem pridobila številne koristne informacije in vpoglede, ki bodo nedvomno pripomogli k mojemu delu. Organizacija je bila odlična, prav tako možnost interakcije s sodelujočimi. Ta seminar bo nedvomno prispeval k mojemu strokovnemu razvoju in z veseljem bi se udeležila podobnih dogodkov tudi v prihodnosti. Z lepimi pozdravi.

Predavatelj/ica

Irena Kamenščak

univ. dipl. prav., davčna svetovalka v družbi BDO Svetovanje d.o.o.. Diplomirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani, trenutno pa se izobražuje na magistrskem študiju delovnega in socialnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Svetuje na področju dohodnine, davčnega postopka, gospodarskega in delovnega prava.

Več delavnic tega predavatelja

Termin in kraj dogodka

5.9.2024

ONLINE

Irena Kamenščak

Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas po telefonu na (0)1/434 55 96 ali po elektronski pošti na larisa.berginc@dashofer.si.

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. Splošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

!ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/kursy/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.