Seminarji

DDV spremembe v 2022

mag. Aleksandra Heinzer

Namen seminarja

Po uvedbi novih pravil v zvezi z e-trgovino se v letu 2022 začnejo uporabljati nove spremembe na DDV področju. Namen sprememb je zlasti odprava administrativnih ovir, uvedene pa so tudi nekatere ugodnosti za davčne zavezance, kot sta odbitek DDV od električnih vozil in sprememba pravil za obvezno identifikacijo za namene DDV za kmete. Spremembe so zajete v kar treh različnih zakonih in njihovih podzakonskih aktih, vse pa bodo predstavljene v seminarju na praktičen in enostaven način.

Iz programa seminarja

Odbijanje DDV od osebnih vozil po novem:

 • za katera vozila ter povezano blago in storitve po novem velja izjema od omejitve odbitka DDV
 • naknadno odbijanje DDV od osebni vozil, ki so bila nabavljena pred uveljavitvijo spremembe
 • posledice uporabe osebnega vozila v zasebne namene
 • nadaljnja prodaja osebnih vozil, za katera po novem velja izjema od omejitve odbitka DDV

Spremenjeni pogoji za identifikacijo tujih davčnih zavezancev v Sloveniji

 • kdaj je identifikacija za namene DDV še potrebna
 • opozorila pri preverjanju prejemnikov dobav, ki jih opravljajo tujci
 • odbitek ali vračilo DDV
 • uporaba obrnjene davčne obveznosti po 76a. členu ZDDV-1
 • praktični primeri

Izdajanje/izročanje računov po novem

 • računi malih davčnih zavezancev
 • izročanje računov

Pogoji za uveljavljanje odbitka DDV po novem (obveznost obračuna, pravica do odbitka, prejem računa)

Odprava obračuna DDV in posledice

Odprava priglasitve po 43. členu ZDDV-1

Spremembe DDV po drugi področni zakonodaji – oprostitve plačila DDV

Cena za udeležbo preko online vključuje:

 • PDF gradivo,
 • posvetovanje s predavateljico,
 • strokovne in konkretne nasvete ter
 • izdajo potrdila o udeležbi (v obliki PDF na željo prijavljenega, ki jo navede ob prijavi).

Pomembno: naročnikom portalov, online priročnikov in vestnikov založbe Verlag Dashöfer nudimo stalni 15 % popust pri udeležbi na seminarjih v okviru Centra za izobraževanje (izjema so krajši webinarji in večdnevna izobraževanja). Za vsakega drugega in naslednjega udeleženca iz istega podjetja vam na pripadajočo kotizacijo priznamo 10 % popust. Popusti na redno ceno seminarja se obračunajo med obdelavo naročila v naročniškem oddelku in bodo upoštevani pri izstavitvi (pred)računa. V potrditvenem sporočilu o uspešni prijavi omenjeni popusti še niso upoštevani.

 • Zadnji rok za odjavo udeležbe je najkasneje tri dni pred izvedbo webinarja, v nasprotnem primeru vam zaračunamo celotno kotizacijo.​
 • V primeru nezadostnega števila prijavljenih udeležencev si pridržujemo pravico do odpovedi izobraževanja.
 • Račun za plačilo kotizacije boste prejeli po potrditvi termina seminarja, na mail naslov naveden na vaši prijavnici.
 • Proračunski uporabniki boste po izvedbi izobraževanja prejeli e-račun. Če mora biti na izdanem e-računu navedena vaša naročilnica, nam jo prosimo posredujte ob prijavi ali naknadno do izvedbe seminar
 • Informacije o tipu izvedbi predavanja kot tudi ostale podatke boste prejeli najkasneje 1 delovni dan pred datumom seminarja.

Če vam razpisani termini seminarja ne utrezajo in bi želeli biti obveščeni o novih datumih, ali bi le želeli prejemati naše brezplačne novičke, vas vabimo k naročilu na brezplačni e-časopis Koledar seminarjev. Registracijo lahko opravite ˃˃˃ tukaj (op.: v seznamu je koledar seminarjev že označen).

Potek seminarja

Seminar bo potekal preko ZOOM, med 09.00 in 11.30 uro. Mesta na izvedbi so omejena!

 • V primeru razglašene epidemije v državi ne izvajamo predavanj z udeležbo.
 • *Z udeležbo - v kolikor je taka prijava pod objavo seminarja mogoča.

Za udeležbo preko online prenosa potrebujete le računalnik in dostop do interneta. Če se nam na webinarju ne boste mogli pridružiti, boste povabljeni na ponovitev webinarja.

Vsa navodila in napotke glede izvedbe boste prejeli na vaš elektronski naslov - 1 dan pred izvedbo. Tekom webinarja in seminarja bo mogoče zastaviti vprašanja, tako da vam bo predavateljica sproti podala odgovore na morebitne izzive in težave s katerimi se soočate. Vabimo pa vas, da nam vprašanja pošljete že vnaprej (na email: larisa.berginc@dashofer.si).

Naši webinarji vam ponujajo številne prednosti:

 1. Prihranite čas in stroške potovanja  - webinarju lahko prisluhnete kjerkoli. Na delovnem mestu ali doma, preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. 

 2. Zastavite vprašanja s pomočjo funkcije klepeta ali tako da vprašanje zastavite ustno preko mikrofona. 

 3. Praktično: izvedba preko ZOOM pomeni interaktivno komunikacijo med vsemi udeleženimi.

Komu je namenjen

Na seminar vabimo prodajalce avtomobilov, vse, ki nudijo identifikacijo za namene DDV tujim davčnim zavezancem, kmetijska gospodinjstva, računovodske servise, vse, ki načrtujejo nakup osebnega vozila in vse, ki jih omenjena tematika zanima.

Predavatelj/ica

mag. Aleksandra Heinzer

je mednarodno uveljavljena davčna svetovalka z licenco Davčno svetovalne zbornice Slovenije in predstavnica te zbornice v evropskem združenju davčnih svetovalcev CFE (Confédération Fiscale Européenne). Od leta 2018 do 2022 je bila zastopnica CFE v skupini VAT forum pri Evropski komisiji, trenutno pa isto organizacijo zastopa v skupini VAT expert…

Več delavnic tega predavatelja

Termin in kraj dogodka

4.3.2022

ONLINE

mag. Aleksandra Heinzer

Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas po telefonu na (0)1/434 55 96 ali po elektronski pošti na larisa.berginc@dashofer.si.

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. Splošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

!ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/kursy/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.