Seminarji

Zaposlovanje tujcev

Grega Malec, Irena Kamenščak

Namen seminarja

Na strokovnem posvetu se bomo seznanili z najpomembnejšimi vidiki zaposlovanja, dela in samozaposlovanja tujcev upoštevajoč Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter Zakon o tujcih. Predstavljen bo postopek pridobitve enotnega dovoljenja, mednarodni sporazumi kot tudi podani praktični nasveti in pojasnila.

Pri zaposlovanju tujcev je poleg delovno pravnih dovoljenj potrebno paziti tudi na določene davčne posebnosti.

Pogosto se pojavljajo vprašanja povezana z davčnim rezidentskim statusom, posebnostmi pri pripravi obračunov plač, obveznosti napovedi dohodkov, ki imajo vir v tujini ali v Sloveniji ... Na seminarju bomo predstavili bistvena pravila glede davčnega rezidentskega statusa (kdaj ga je potrebno urediti, za kaj je pomemben, na kaj je potrebno paziti), opozorili na posebnosti pri pripravi obračuna plač tujcem ter opozorili na obveznost napovedi dohodkov tujcev slovenski davčni upravi. Poleg tega bomo nekaj pozornosti posvetili tudi davčnim posebnostim, ki se običajno pojavljajo pri direktorjih slovenskih podjetij, ki prihajajo iz tujine (so tujci).

Iz programa seminarja

1. Najpomembnejšimi vidiki zaposlovanja, dela in samozaposlovanja tujcev

Na srečanju se bomo seznanili z najpomembnejšimi vidiki zaposlovanja, dela in samozaposlovanja tujcev upoštevajoč Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter Zakon o tujcih.

Na praktičen in uporaben način vam bomo približali predpisane postopke in na praktičnih primerih odgovorili na vaša vprašanja oziroma na vaše specifične potrebe pri kadrovanju državljanov tretjih držav.

 • predstavitev sistema zaposlovanja in dela tujcev ter postopka pridobitve enotnega dovoljenja na podlagi soglasja ZRSZ;
 • zaposlovanje tujcev na podlagi mednarodnih sporazumov med RS in tretjimi državami;
 • predstavitev različnih vrst soglasij po namenu ter pogojih za podajo, tudi z vidika predložitve ustreznih dokazil s ciljem vložitve popolne vloge;
 • praktični nasveti in pojasnila udeležencem glede na njihove specifične potrebe na področju zaposlovanja, dela ali samozaposlovanja tujcev;
 • praktični nasveti z vidika zaposlovanja tujcev za namen napotovanja na delo v druge države članice EU.

2. Postopki pridobitve dovoljenj in davčne posebnosti pri izplačilih zaposlovanja tujcev

 1. Davčni rezidentski status:
 • pravila ZDoh-2;
 • pravila mednarodnih konvencij o izogibanju dvojnemu obdavčevanju;
 • urejanje statusa v Sloveniji.
 1. Priprava obračuna plače tujcem:
 • rezident / nerezident - vpliv na pripravo obračuna plače;
 • glavni / drugi delodajalec;
 • povračila stroškov.
 1. Napoved dohodka FURS:
 • rezident / nerezident - vpliv na obveznost napovedi dohodkov FURS;
 • posebnosti pri pripravi napovedi.
 1. Direktorji tujci:
 • posebnosti pri opravljanju funkcije;
 • povračila stroškov;
 • zaračunavanje mgmt storitev iz tujine v Slovenijo in davčne posledice.

Cena vključuje:

 • gradivo,
 • jutranjo kavico,
 • pogostitev med odmori in
 • potrdilo o udeležbi.

Pomembno: naročnikom portalov, online priročnikov in vestnikov založbe Verlag Dashöfer nudimo stalni 15 % popust pri udeležbi na seminarjih v okviru Centra za izobraževanje. Za vsakega drugega in naslednjega udeleženca iz istega podjetja vam na pripadajočo kotizacijo priznamo 10 % popust. Popusti na redno ceno seminarja se obračunajo med obdelavo naročila v naročniškem oddelku in bodo upoštevani pri izstavitvi (pred)računa. V potrditvenem sporočilu o uspešni prijavi omenjeni popusti še niso upoštevani.

Komu je namenjen

Na seminar vabimo zaposlene, ki se pri svojem delu ukvarjajte z zaposlovanjem tujcev, urejanjem dokumentacije in podobnim, kadroviki, kadrovske agencije, računovodski servisi ipd.

Vabljeni vsi, ki se pri svojem delu srečujete z določbami Zakona o zaposlovanju in delu tujcev ter zanje pridobivate dovoljenja za zaposlitev, urejate ostale zakonsko zahtevane prijave, obračunavate plače …

Potek seminarja

08.45 - 09.00 Dobrodošlica ob kavi

09.00 - 10.45 Predavanje I. del

10.45 - 11.15 Odmor s pogostitvijo

11.15 - 13.30 Predavanje II. del

13.30 - Čas za vprašanja in zaključek srečanja

Predavatelj/ica

Grega Malec

je strokovnjak za delovne migracije, po poklicu univerzitetni diplomirani sociolog, smer analitsko-teoretska. S področjem migracij se ukvarja že od leta 1999. V tem času se je v okviru Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ukvarjal s področjem načrtovanja, oblikovanja in izvajanja…

Več delavnic tega predavatelja

Irena Kamenščak

univ. dipl. prav., davčna svetovalka v družbi BDO Svetovanje d.o.o.. Diplomirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani, trenutno pa se izobražuje na magistrskem študiju delovnega in socialnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Svetuje na področju dohodnine, davčnega postopka, gospodarskega in delovnega prava.

Več delavnic tega predavatelja

Termin in kraj dogodka

28.9.2018

Ljubljana

Grega Malec, Irena Kamenščak

Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas po telefonu na (0)1/434 55 96 ali po elektronski pošti na larisa.berginc@dashofer.si.

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. SPlošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

!ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/kursy/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.