Konferenca

Zaposlovanje tujcev - novosti in poenostavitve postopkov

Grega Malec, Tjaša Škedelj

Vabimo delodajalce, nevladne organizacije, organe državne uprave ter vse, ki so kakorkoli zainteresirani za področje ZZSDT in imajo pri svoji dejavnosti opravka z zaposlovanjem tujcev. Na srečanju bodo izpostavljene težave in kako jih reševati v praksi, s katerimi se srečujejo tujci in/ali njihovi delodajalci v postopkih izdaje dovoljenj za prebivanje oziroma delo ter praktični nasveti, kako se jim izogniti.

Dodatno bomo spregovorili v zvezi z napovedanimi nujnimi spremembami tujske zakonodaje s področja zaposlovanja tujcev in izpostavljamo novost, ki sodi v okvir odprave administrativnih ovir, v postopkih spremenjenih okoliščin povezanih z delom ter spremembo obstoječih bilateralnih sporazumov.

Namen online srečanja je podati odgovore in osvetliti problematiko, ki se pojavlja v praksi. Zato udeleženci lahko predavateljem vnaprej posredujete morebitne dileme oz. vprašanja iz obravnavane tematike na naslov konference@dashofer.si (vprašanja sprejemamo do 5 dni pred dogodkom), lahko pa jih boste zastavili tudi med posvetom.

Vljudno vabljeni.

30.3. – 30.3.2023

9:30 - 13:00

ONLINE

199 EUR

Za vse dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko (0)1/434 55 29 ali nam pišite na elektronski naslov tatjana.kert@dashofer.si. Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas in za vas bomo pripravili individualno ponudbo strokovnega izobraževanja, ki ustreza vašim potrebam. Veselimo se sodelovanja z vami!

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. SPlošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

Iz programa seminarja

1. del:

Predavateljica: Tjaša Škedelj

 • Bistvene novosti, ki jih prinaša sprejem t.i. nujne novele Zakona o tujcih

- ukrepi za poenostavitev in pohitritev postopkov izdaje dovoljenj za prebivanje tujcev v Republiki Sloveniji,

- spremenjeni pogoji za izdajo dovoljenja za prebivanje, ki se nanašajo na pogoj znanja slovenskega jezika, periodičnega preverjanja sredstev za preživljanje,

- novosti na področju vročanja dovoljenj za prebivanje tujcev idr..

 • Druge nameravane spremembe zakonodaje (Zakona o tujcih) v letu 2023

- olajšani pogoji za zaposlovanje visokokvalificiranih delavcev,

- mobilnost med državami članicami EU,

- drugi načrtovani ukrepi za dodatno odpravo administrativnih ovir....

 • Vprašanja in odgovori.

2. del:

Predavatelj: Grega Malec

 • V zvezi z napovedanimi nujnimi spremembami tujske zakonodaje s področja zaposlovanja tujcev izpostavljamo novost, ki sodi v okvir odprave administrativnih ovir v postopkih spremenjenih okoliščin povezanih z delom:

- ko se predvideva odprava postopka pisne odobritve in

- omogoča spremembo okoliščin povezanih z delom le na podlagi soglasja ZRSZ oziroma podanega, novega, informativnega lista.

 • Sprememba obstoječih bilateralnih sporazumov s Republiko Srbijo in BIH, ki ga bo Ministrstvo za delo izvedlo v letošnjem letu.
 • Priprava na spremembe, ko mora Slovenija prenesti direktivo o modri karti EU, kjer se predvideva nov način preverjanja v tujini pridobljenih poklicnih kompetenc in izkušenj za namen opravljanja visokokvalificirane zaposlitve.
 • Novosti Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1) v obravnavi:

- prenos direktive EU 1057/2020, ki ureja položaj napotenih voznikov v mednarodnem prometu,

- pogoji in postopek za pridobitev potrdila A1 na podlagi delovnega vzorca, ko je določen z 13. členom Uredbe 883/04,

- upoštevanje določnih predlogov socialnih partnerjev.

 • Vprašanja in odgovori.

Vabljeni! Vaše dileme in vprašanja iz obravnavane tematike lahko posredujete tudi vnaprej in obravnavali jih bomo na srečanju: >>> konference@dashofer.si

Srečanje bo v spletni obliki.

 

Kotizacija: 199 EUR + DDV

Ne zamudite UGODNOSTI za prijave do 24. 3. 2023 (- 10%):

druga oseba iz iste organizacije ima pri prijavi 50% popust.   

Popust za ugodnosti ob prijavi bo upoštevan na računu in se ob e-prijavi ne izpiše samodejno.

 

Kaj pridobite z udeležbo na konferenci:

 • e-gradivo v obliki PPT prosojnic (pdf),
 • strokovno mnenje na individualno postavljeno vprašanje ali vašo izpostavljeno dilemo (vprašanja zbiramo na email naslovu konference@dashofer.si),
 • potrdilo o udeležbi.

 

Za vse dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko 01/434 55 29 ali nam pišite na elektronski naslov konference@dashofer.si.

Namen seminarja

Na praktičen in uporaben način bomo približali predpisane postopke in na praktičnih primerih odgovorili na vaša vprašanja oziroma na vaše specifične potrebe pri kadrovanju. Na najpogostejše napake bomo opozorili in dali priporočila. Vljudno vabljeni.

Komu je namenjen

Vabljeni vsi, ki se pri svojem delu srečujete s pravili Zakona o zaposlovanju in delu tujcev ter zanje pridobivate dovoljenja za zaposlitve, urejate ostale zakonsko zahtevane prijave.

Predavatelji

Grega Malec

je strokovnjak za delovne migracije, po poklicu univerzitetni diplomirani sociolog, smer analitsko-teoretska. S področjem migracij se ukvarja že od leta 1999. V tem času se je v okviru Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ukvarjal s področjem načrtovanja, oblikovanja in izvajanja…

Več delavnic tega predavatelja

Tjaša Škedelj

je podsekretarka na Sektorju za migracijsko politiko in zakonodajo na MNZ, po poklicu univerzitetna diplomirana pravnica, z opravljenim pravniškim državnim izpitom (PDI). S področjem migracij se ukvarja že od leta 2005. V tem času se je v okviru Ministrstva za notranje zadeve  ukvarjala s področjem načrtovanja, oblikovanja in izvajanja migracijske…

Več delavnic tega predavatelja

!ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/semk027/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.

Termin in kraj dogodka

30.3. – 30.3.2023

ONLINE

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. SPlošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.