Konferenca

S POČITNIC NAZAJ V DAVČNI DIRENDAJ - tradicionalni davčno-računovodski posvet

Simona Štravs, Silva Koritnik Rakela, Mag. Dejan Petkovič, Peter Mesarec

Prihajajoči, tradicionalni davčno-računovodski posvet »S počitnic nazaj v davčni direndaj« bo ponovno poln aktualnih informacij.

Kot vedno, bomo podali povzetek informacijzvezi z inšpekcijskimi pregledi IRSD in nadzorom, ki ga izvaja FURS. Na kratko bomo predstavili spremembe SRS-jev, pri čemer velja omeniti, da bodo nekatere spremembe vplivale tudi za mala podjetja. Delovnopravno področje je trenutno področje, kjer se pričakuje največ sprememb in zaostreni pogoji. Predstavili bomo osnovne orise sprememb ZDR-1, katerega podrobnejše informacije pričakujemo že jeseni. Spremembe evidenc in izrabe delovnega časa že predstavljajo izziv za mnoge delodajalce. Tudi prispevki predstavljajo del dajatev, pri čemer se pričakuje uvedba novega prispevka za dolgotrajno oskrbo. Ne bomo prezrli tudi ta hip aktualnega s področja umetne inteligence in pogledali, kako nam lahko orodje ChatGPT pomaga tudi v računovodstvu.

S priznanimi strokovnjaki bomo pregledali aktualno z davčnega in računovodskega področja. Dotaknili se bomo tudi problematike iz prakse, kjer tudi vi lahko sodelujete s svojimi vprašanji in dilemami. Lahko se nam pridružite na dogodku v dvorani ali pa po spletni povezavi. Ne spreglejte tudi ugodnosti za zgodnje prijave. Vljudno vabljeni!

20.9. – 20.9.2023

9:30-14:00

Ljubljana

Za vse dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko (0)1/434 55 29 ali nam pišite na elektronski naslov tatjana.kert@dashofer.si. Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas in za vas bomo pripravili individualno ponudbo strokovnega izobraževanja, ki ustreza vašim potrebam. Veselimo se sodelovanja z vami!

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. SPlošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

Iz programa seminarja

9.30-10.30

Predavatelj: mag. Dejan Petkovič

 • Seznanitev o dodatnih finančnih obremenitvah nekaterih subjektov (predlog zakona o obdavčitvi »večjih« družb ter že sprejet zakon v 2023: Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije; ZNPOVCE-A),
 • Procesne zahteve pri dogodkih, kjer računovodstva ne smejo zamuditi rokov: prenos dejavnosti s.p. na naslednike, prenos dejavnosti s.p. na družbo, darovanje deležev v družbah.
 • Oblikovanje osnovnega kapitala pri prenosu s.p. v d.o.o., kdaj je obvezno poročilo revizorja, vnosi v kapitalske rezerve in kasnejša izplačila iz kapitalskih rezerv, pogoji v zvezi s tem.
 • Prenehanje s.p. in izvzem nepremičnin v gospodinjstvo ter kasnejša prodaja teh nepremičnin, kaj predlagati podjetniku?
 • Prenos terjatev ali nepremičnin družbenikov za namen dokapitalizacije družb (v osnovni kapital ali kapitalske rezerve ter razlike?).
 • Prenehanje družb in razlike, ko je družbenik domača ali tuja fizična oseba, ali domača ali tuja pravna oseba, kako pravilno izračunamo dividendam podoben dohodek in osnovo za davek?
 • Vprašanja in odgovori.

10.30-10.45 Kratek odmor

10.45-11.15

Predavateljica: Silva Koritnik Rakela

 • Spremembe SRS 2024 in njihov vpliv na davčno osnovo

V letu 2024 bodo Slovenski računovodski standardi (SRS) doživeli spremembo. Po vsebini gre za uskladitev z zbirko MSRP, ki je na prvi pogled zelo obsežna. Po predlogu sprememb (v javni objavi do 19. septembra 2023) bodo spremenjeni praktično vsi splošni standardi, vendar pa je kar nekaj sprememb redakcijske narave. Predstavili bomo vse pomembne predlagane vsebinske spremembe zbirke SRS.

 • Kako slediti spremembam SRS/MSRP.
 • Predstavitev sprememb.
 • Način prehoda na SRS 2024.
 • Vprašanja in odgovori. 

11.15-11.45

Predavatelj: Peter Mesarec

  • Kako nam orodje ChatGPT lahko pomaga v računovodstvu?
   • Kako deluje chat GPT?
   • Katere so omejitve chata?
   • Kako se Chat GPT primerja z drugimi orodji?
   • Kako naložimo dokumente in jih analiziramo s Chat GPT?
   • Kako Chat GPT uporabimo za delo v Excelu?

  11.45-12.30 Glavni odmor

  12.30-14.00

  Predavateljica: Simona Štravs

  • Aktualno: inšpekcijski pregledi IRSD in FURS.
  • Zaradi  ukinitve  prostovoljnega zdravstvenega zavarovanjav obvezno, bomo spet dopolnjevali programe obračuna plač, enako velja za prispevek.
  • Aktualno:  evidentiranje delovnega časa in aktualne informacije; ne čakati na mesec november,  katere podatke je potrebno pridobiti in hraniti  za obračun plač.
  • Orisi sprememb Zakona o delovnih razmerjih - bomo skrajševali delovni čas?
  • Podali bomo informacije, ki jih računovodske službe potrebujejo, ko so izpostavljene novim izzivom v povezavi z »ujmo 2023«. Opozorili vas bomo, kako zakonodaja ureja tovrstne situacije in tudi kaj velja po že sprejetih novih zakonih. 

    • Zadnji "interventni"   Zakon o   interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov, ki je bil objavljen v Uradnem listu 1. 9. 2023 in velja od 2. 9. 2023 je prinesel vrsto ukrepov, ki naj bi omilili posledice, pa vendar tudi vrsto odprtih vprašanj.

    • Podana bodo opozorila na dileme, na katere velja biti pozoren, predvsem pri ukrepu plačila solidarnostnega prispevka (normiranci, kapitalski dobički, olajšave).
                      
  • Vprašanja in odgovori.

  Vabljeni! Vaše dileme in vprašanja iz obravnavane tematike lahko posredujete tudi vnaprej in obravnavali jih bomo na srečanju: >>> konference@dashofer.si

  Dogodek bo potekal v hibridni obliki, zato lahko izbirate med udeležbo v dvorani (Ljubljana, v prijetnem ambientu hotela Radisson Blu Plaza) ali neposrednim spremljanjem na daljavo preko online povezave v Zoomu.

  Izvedba je potrjena! 

  Kotizacija za udeležbo v dvorani znaša 245 EUR + DDV. Kotizacija za online udeležbo znaša 199 EUR + DDV.                                

  Ne zamudite UGODNOSTI za prijave do 13. 9. 2023 (10% POPUSTA za prvo osebo, 50% popusta za drugo osebo iz iste organizacije):

  Udeležba v dvorani:

  • 245 EUR + DDV  220,50 EUR + DDV,
  • druga oseba iz iste organizacije: 245 EUR + DDV  122,5 EUR + DDV.   

  Udeležba ONLINE:

  • 199 EUR + DDV  179,10 EUR + DDV,
  • druga oseba iz iste organizacije: 199 EUR + DDV  99,5 EUR + DDV.   

  Po opravljeni prijavi boste na email naslov prejeli potrdilo o uspešni prijavi. Ustrezen popust v skladu z datumom prijave bo upoštevan v procesu obdelave naročila ter izstavitvi računa in ob prijavi še ni viden. 

   

  Kaj pridobite z udeležbo na konferenci:

  • e-gradivo v obliki PPT prosojnic (pdf),
  • strokovno mnenje na individualno postavljeno vprašanje ali vašo izpostavljeno dilemo (vprašanja zbiramo na email naslovu konference@dashofer.si),
  • potrdilo o udeležbi.

   

  Za vse dodatne informacije nas pokličite na telefonsko številko 01/434 55 29 ali nam pišite na elektronski naslov konference@dashofer.si

  Komu je namenjen

  Vabljeni: računovodje, kadroviki in vsi, ki jih zanimajo spremembe v davčno-računovodski in delovnopravni zakonodaji ‒ zaposleni v računovodstvu, zaposleni v financah, odvetniki, pravniki, direktorji malih in srednjih družb, zaposleni v računovodskih servisih.

  Predavatelji

  Simona Štravs

  je univerzitetna diplomirana pravnica in davčna svetovalka z licenco Zbornice davčnih svetovalcev (ZDS). Je direktorica podjetja DEPS consulting d. o. o. ter je bila dolgoletna predsednica Zbornice davčnih svetovalcev. Kot praktik in uveljavljena predavateljica sodeluje na različnih seminarjih, konferencah, davčnih šolah. Je (so)avtorica strokovnih…

  Več delavnic tega predavatelja

  Silva Koritnik Rakela  predavateljica, avtorica in urednica učnih gradiv iz Izobraževalne hiše Cilj, d.o.o. Je predavateljica za SRS in MSRP pri Slovenskem inštitutu za revizijo. Svojo poklicno pot je pričela na področju informatike, kot organizatorka na področju računovodstva. V času privatizacije slovenskih podjetij je bila vključena v številne projekte ocenjevanja…

  Več delavnic tega predavatelja

  Mag. Dejan Petkovič

  samostojni davčni in podjetniški svetovalec, član Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije in direktor Inštituta za poslovodno računovodstvo. Ima več kot 15 let delovnih izkušenj s področja davčnega svetovanja, vodenja računovodstva in financ. Je višji predavatelj Visoke šole za računovodstvo (obdavčitev podjetij in upravljalno računovodstvo). Izvaja…

  Več delavnic tega predavatelja

  Peter Mesarec

  Je strokovnjak spletnega marketinga, ki je marketing videl skozi oči agencije (Red Orbit), bil je in-house marketingar in vodil lastno podjetje.Govori tri različne jezike marketinga in razume prednosti in omejitve, s katerimi se srečujete pri delu. Mnogim podjetjem je pomagal pri pripravi vstopa na tuje trge in izvedbi marketinških akcij ob vstopu…

  Več delavnic tega predavatelja

  !ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/semk023/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.

  Termin in kraj dogodka

  20.9. – 20.9.2023

  Ljubljana

  Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. SPlošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.