Seminarji

Kalkulacija cene

Biserka Šubelj

Namen seminarja

Na seminarju se boste seznanili s praktičnimi primeri kalkulacije cene, spoznali razliko med lastno, nabavno in prodajno ceno ter vpliv na poslovni rezultat. 

Razvrstitev stroškov poslovanja na variabilne in stalne stroške ter delitev na neposredne in posredne stroške poslovanja - prikaz na praktičnem primeru; pomen kala materiala; inventurnih razlik materiala, z računovodskega in davčnega vidika; normativi (materiala, dela); vpliv kalkulacije cene na dobiček oz. izgubo - poslovni izid. Vse to bomo preverili tekom seminarja. Izvedeli boste tudi odgovore na vprašanja, kaj sestavlja stroškovno ceno, kaj lastno ceno, ali se metoda določanja prodajnih cen v proizvodnji in trgovini razlikuje.

Zakaj je pomembna ta tematika? Ta tematika je pomembna z več vidikov eden izmed njih pa je postavljanje cenika in določanje maksimalni popustov komercialistom (prodajnikom). Za obvladovanje stroškov v organizaciji morate poznati vašo stroškovno/lastno oziroma nabavno ceno kakor tudi morate poznate katere stroške imate v organizaciji. S praktičnimi primeri se boste seznanili, kako nabavna in kako prodajana cena vplivata na izkaz poslovnega izida in s tem na poslovni rezultat.

Predstavili vam bomo tudi dobro prakso glede določanja ključev razdeljevanja indirektnih (posrednih) stroškov v kalkulacijo cene in izvedeli, kje so meje, ki jih predpisi določajo. Prav tako vas bomo s praktičnimi primeri seznanili, zakaj je pomembno ločevati stroške med stalne /  spremenljive na eni strani in na drugi strani med neposredne in posredne stroške. Pogledali oz. slišali boste, kakšne ukrepe lahko sprejme organizacija na področju obvladovanja stroškovnih cen.

Na koncu vam bomo predstavili, kako davčni predpisi opredeljujejo davčno priznane stroške med povezanimi osebami. Z vami bo predavateljica, ki prihaja iz prakse, zato vam bo vsebino predstavila praktično in uporabno.

 Vabljeni!

Predavanje je pripravljeno za izvedbo v obeh oblikah, fizično izvedbo kot tudi on-line. Izvedba v fizični obliki bo potekala v skladu z upoštevanjem navodil NIJZ in z vso odgovornostjo po izvedbi s primerno zaščito za udeležence, predavatelja in vse prisotne na izvedbi seminarja. Poskrbeli bomo za prostor med udeleženci in potrebna zaščitna sredstva. 

Prosimo, da med prijavnicami izberete prijavnico, ki bolj ustreza vašim željam (v primeru prijave na on-line izvedbo, vas vabimo, da izpolnite prijavnico ˝v živo preko spleta˝, ali v opombe zapišete kateri tip izvedbe vam bolj ustreza).

Iz programa seminarja

 • Struktura stroškov in zajemanje stroškov v kalkulacijo cene
 • Struktura prodajne cene storitve – kalkulacija prodajne cene storitve
 • Razporejanje stroškov po stroškovnih mestih in stroškovnih nosilcih
 • Razvrstitev stroškov poslovanja na variabilne in stalne stroške ter delitev na neposredne in posredne stroške poslovanja
  • Prikaz na praktičnem primeru proizvodnje / trgovine / storitvene dejavnosti
 • Pomen kala materiala, inventurnih razlik materiala, stanja nedokončane proizvodnje in gotovih proizvodov z računovodskega in davčnega vidika
 • Normativi (materiala, dela)
 • Vpliv kalkulacije cene na  dobiček oz. izgubo  –  poslovni izid

Cena z udeležbo v dvorani vključuje:

 • gradivo,
 • jutranjo kavico,
 • pogostitev med odmori,
 • posvetovanje s predavateljico,
 • strokovne in konkretne nasvete ter
 • izdajo potrdila o udeležbi (v obliki PDF na željo prijavljenega, ki jo navede ob prijavi).

Cena za udeležbo preko online vključuje:

 • PDF gradivo,
 • posvetovanje s predavateljico,
 • strokovne in konkretne nasvete ter
 • izdajo potrdila o udeležbi (v obliki PDF na željo prijavljenega, ki jo navede ob prijavi).

Pomembno: naročnikom portalov, online priročnikov in vestnikov založbe Verlag Dashöfer nudimo stalni 15 % popust pri udeležbi na seminarjih v okviru Centra za izobraževanje (izjema so krajši webinarji in večdnevna izobraževanja). Za vsakega drugega in naslednjega udeleženca iz istega podjetja vam na pripadajočo kotizacijo priznamo 10 % popust. Popusti na redno ceno seminarja se obračunajo med obdelavo naročila v naročniškem oddelku in bodo upoštevani pri izstavitvi (pred)računa. V potrditvenem sporočilu o uspešni prijavi omenjeni popusti še niso upoštevani.

 • Zadnji rok za odjavo udeležbe je najkasneje tri delovne dni pred izvedbo izobraževanja (v primeru online izvedbe) in najkasneje pet delovnih dni pred izvedbo (v primeru izvedbe v živo), v nasprotnem primeru vam zaračunamo celotno kotizacijo.​
 • V primeru nezadostnega števila prijavljenih udeležencev si pridržujemo pravico do odpovedi izobraževanja.
 • Račun za plačilo kotizacije boste prejeli po potrditvi termina seminarja, na mail naslov naveden na vaši prijavnici.
 • Proračunski uporabniki boste po izvedbi izobraževanja prejeli e-račun. Če mora biti na izdanem e-računu navedena vaša naročilnica, nam jo prosimo posredujte ob prijavi ali naknadno do izvedbe seminar
 • Informacije o tipu izvedbi predavanja kot tudi ostale podatke boste prejeli najkasneje 1 delovni dan pred datumom seminarja.
 • Vljudno vas prosimo, da pri online izvedbah upoštevate, da ena kotizacija velja za udeležbo ene osebe.

Z oddano prijavo na izbrano izobraževanje se strinjate, da vas ob vnosu prijave registriramo na naš brezplačni e-časopis Koledar izobraževanj

S prijavo na dogodek soglašate s snemanjem in fotografiranjem na dogodku. Fotografije bodo objavljene na spletni strani in komunikacijskih kanalih Založbe Verlag Dashofer.

Potek seminarja

Seminar bo potekal sočasno (*z udeležbo in online - preko ZOOM), med 10.00 in 12.00 uro. Tekom predavanja naredimo 15 minutni odmor. Mesta na izvedbi so omejena!

 • V primeru razglašene epidemije v državi ne izvajamo predavanj z udeležbo.
 • *Z udeležbo - v kolikor je taka prijava pod objavo seminarja mogoča.

Za udeležbo preko online prenosa potrebujete le računalnik in dostop do interneta. Če se nam na webinarju ne boste mogli pridružiti, boste povabljeni na ponovitev webinarja.

Vsa navodila in napotke glede izvedbe boste prejeli na vaš elektronski naslov - 1 dan pred izvedbo. Tekom webinarja in seminarja bo mogoče zastaviti vprašanja, tako da vam bo predavateljica sproti podala odgovore na morebitne izzive in težave s katerimi se soočate. Vabimo pa vas, da nam vprašanja pošljete že vnaprej (na email: larisa.berginc@dashofer.si).

Naši webinarji vam ponujajo številne prednosti:

 1. Prihranite čas in stroške potovanja  - webinarju lahko prisluhnete kjerkoli. Na delovnem mestu ali doma, preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. 

 2. Zastavite vprašanja s pomočjo funkcije klepeta ali tako da vprašanje zastavite ustno preko mikrofona. 

 3. Praktično: izvedba preko ZOOM pomeni interaktivno komunikacijo med vsemi udeleženimi.

Komu je namenjen

Na seminar vabimo vse, ki se na svoji poslovni poti srečujete z obračunom oz kalkuliranjem cen. Vabljeni vsi, ki bi radi izvedeli, kako izračunati lastno oziroma stroškovno in nabavno ceno oz. kako določiti prodajno ceno izdelka/storitve. Pridružite se nam lahko vsi že bolj izkušeni kot tudi vsi, ki ste še na začetku svoje poslovne poti.

Predavatelj/ica

Biserka Šubelj

Biserka Šubelj, univ. dipl. ekonomist, davčna svetovalka z licenco pri ZDSS in višje šolska predavateljica za davke in računovodstvo. Z računovodstvom se ukvarja že od leta 1998, z davki pa se je začela podrobneje ukvarjati od leta 2003. Je avtorica številnih priročnikov, člankov in e-seminarjev na temo davki, računovodstvo in podjetništvo. Ima…

Več delavnic tega predavatelja

Termin in kraj dogodka

25.1.2023

Ljubljana

Biserka Šubelj

Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas po telefonu na (0)1/434 55 96 ali po elektronski pošti na larisa.berginc@dashofer.si.

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. Splošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

!ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/kursy/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.