Aktualno o stanju in problematiki obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja

Namen seminarja

Področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja je zelo aktualno, tudi v letu 2021, saj se je s 1. 1. 2021 začel uporabljati ZPIZ-2H, ki ureja področje dokupa pokojninske dobe. Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Ur. l. RS, št. 51/21 – v nadaljevanju ZPIZ-2I), ki je bil v Državnem zboru RS sprejet 23. 3. 2021 in uveljavljen 17. 4. 2021, pa se je pričel uporabljati prvi dan naslednjega meseca po uveljavitvi, to je 1. maja 2021.

ZPIZ-2I, ki prinaša novost pri prehodnem obdobju dviga odmernega odstotka za moške na 63,5, naj bi bilo tako zaključeno že leta 2023. Tako konec leta kot med letom je zelo pomembna odločitev kdaj se upokojiti, da je pokojnina višja in kaj vpliva na višino.

V času koronakrize pa je aktualno tudi stanje pri zagotavljanju sredstev za pokojninsko blagajno po sprejemu interventnih zakonov in kakšno je stanje.

Kaj se predvideva na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v letu 2021 in v kasnejših letih? Tudi na to vprašanje bodo podana pojasnila. Sicer pa je namen našega praktičnega seminarja eznanitev s trenutnim stanjem na področju obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, aktualnimi novostmi in s pogledom v prihodnost.

Predavanje je pripravljeno za izvedbo v obeh oblikah, fizično izvedbo kot tudi on-line. Izvedba v fizični obliki bo potekala v skladu z upoštevanjem navodil NIJZ in z vso odgovornostjo po izvedbi s primerno zaščito za udeležence, predavatelja in vse prisotne na izvedbi seminarja. Poskrbeli bomo za prostor med udeleženci in potrebna zaščitna sredstva. 

Prosimo, da med prijavnicami izberete prijavnico, ki bolj ustreza vašim željam (v primeru prijave na on-line izvedbo, vas vabimo, da izpolnite prijavnico ˝v živo preko spleta˝, ali v opombe zapišete kateri tip izvedbe vam bolj ustreza).

Komu je namenjen

Na predavanje vabimo predvsem vodstvene delavce in delavce kadrovskih in pravnih služb, ki se v svojih organizacijah pri delu ukvarjajo s tem področjem. Vabljeni tudi vsi ostali, ki vas področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja zanima za lastne izračune.

Vabljeni!

Iz programa seminarja

1. Stanje obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

2. Pokojninsko zavarovanje:

- pravica do starostne, predčasne in delne pokojnine (pogoji in odmera);

- odmerni odstotek (postopna izenačitev za oba spola);

- odmerni odstotek za otroke;

- spodbude za daljše delo (20 % ali 40 %, ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa);

- ponoven vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje:

        - Pravica do vdovske in družinske pokojnine (pogoji in odmera).

- usklajevanje pokojnin in drugih prejemkov;

- dokup zavarovalne dobe.

3. Zpiz-2H- ugodnejše upoštevanje dokupljene dobe do 31. decembra 2021.

4. ZPIZ-2I - skrajšanje prehodnega obdobja za dvig odmernega odstotka, povečanje najnižje pokojnine in zagotovljene pokojnine ter uvedba višjega zneska za invalidske pokojnine.

5. Vpliv datuma upokojitve na višino pokojnine.

6. Invalidsko zavarovanje:

- pravica do invalidske pokojnine (pogoji in odmera);

- pravice iz invalidskega zavarovanja;

7. Interventna zakonodaja v času koronakrize v zvezi z pokojninskim in invalidskim zavarovanjem.

8. Predlog za uvedbo socialne kapice.

9. Kaj lahko pričakujemo na področju pokojninskega in invalidksega zavarovanja v letu in prihodnje?

Cena z udeležbo v dvorani vključuje:

 • gradivo,
 • jutranjo kavico,
 • pogostitev med odmori,
 • posvetovanje s predavateljem, in
 • potrdilo o udeležbi (na željo prijavljenega, ki jo navede ob prijavi).

Cena on-line izvedbe vključuje:

 • pdf gradivo,
 • posvetovanje s predavateljem, in
 • potrdilo o sodelovanju v on-line predavanju (na željo prijavljenega, ki jo navede ob prijavi).

Pomembno: naročnikom portalov, online priročnikov in vestnikov založbe Verlag Dashöfer nudimo stalni 15 % popust pri udeležbi na seminarjih v okviru Centra za izobraževanje (izjema so krajši webinarji in več-dnevna izobraževanja). Za vsakega drugega in naslednjega udeleženca iz istega podjetja vam na pripadajočo kotizacijo priznamo 10 % popust. Navedeni popusti ne veljajo za webinarje. Popusti na redno ceno seminarja se obračunajo med obdelavo naročila v naročniškem oddelku in bodo upoštevani pri izstavitvi (pred)računa. V potrditvenem sporočilu o uspešni prijavi omenjeni popusti še niso upoštevani.

 • Zadnji rok za odjavo udeležbe je najkasneje tri dni pred izvedbo webinarja/seminarja, v nasprotnem primeru vam zaračunamo celotno kotizacijo.​
 • V primeru nezadostnega števila prijavljenih udeležencev si pridržujemo pravico do odpovedi izobraževanja.
 • Račun za plačilo kotizacije boste prejeli po potrditvi termina seminarja, na mail naslov naveden na vaši prijavnici.
 • Informacije o tipu izvedbi predavanja kot tudi ostale podatke boste prejeli najkasneje 1 delovni dan pred datumom seminarja.

Če vam razpisani termini seminarja ne utrezajo in bi želeli biti obveščeni o novih datumih, ali bi le želeli prejemati naše brezplačne novičke, vas vabimo k naročilu na brezplačni e-časopis Koledar seminarjev. Registracijo lahko opravite ˃˃˃ tukaj (op.: v seznamu je koledar seminarjev že označen).

DatumMestoCena  
21.5.2021Za ta termin žal ni več prostih mest.

Povprašajte po novem terminu seminarja
188 EUR + DDVZa ta termin žal ni več prostih mest.

Povprašajte po novem terminu seminarja
Za ta termin žal ni več prostih mest.

Povprašajte po novem terminu seminarja

Predavatelj/i

je generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki se že skoraj 35 let ukvarja s tem področjem. Skupno je predaval oziroma aktivno sodeloval na preko 150 posvetih, kongresih, seminarjih, delavnicah in okroglih mizah, za najrazličnejši krog slušateljev. Objavil je že približno 350 strokovnih člankov s področja

Potek seminarja

Seminar bo potekal med 9. in 12. uro, preko ZOOM. Število mest je omejeno!

 • Zaradi epidemije v državi trenutno ne izvajamo predavanja z udeležbo.

Za udeležbo preko on-line potrebujete le računalnik in dostop do interneta. Če se nam na webinarju ne boste mogli pridružiti v živo, boste povabljeni na ponovitev seminarja, ali boste prejeli posnetek predavanja, v kolikor bo na voljo.

Vsa navodila in napotke boste prejeli na vaš elektronski naslov. Tekom webinarja bo mogoče zastaviti vprašanja, tako da vam bo predavateljica sproti podala odgovore na morebitne izzive in težave s katerimi se soočate. Vabimo pa vas, da nam vprašanja pošljete že vnaprej (na email: larisa.berginc@dashofer.si).

Naši webinarji vam ponujajo številne prednosti:

 1. Prihranite čas in stroške potovanja  - webinarju lahko prisluhnete kjerkoli. Na delovnem mestu ali doma, preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. 

 2. Zastavite vprašanja s pomočjo funkcije klepeta ali tako da vprašanje zastavite ustno preko mikrofona. 

 3. Praktično: izvedba preko ZOOM pomeni interaktivno komunikacijo med vsemi udeleženimi.

Ta operacija je dostopna samo prijavljenim uporabnikom.
Prosimo, registrirajte se.

Drugi seminarji tega predavatelja:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih
-->