Seminarji

Aktualno o stanju in problematiki obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja

Marijan Papež

Namen seminarja

Področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja je zelo aktualno, tudi v letu 2022, saj so bile v letu 2021 sprejete tri spremembe ZPIZ-2 (ZPIZ-2I, ZPIZ-2J IN ZPIZ-2K), v januarju 2022 pa še ZPIZ-2L. V zakonodajno proceduro pa sta bila vložena še predloga ZPIZ-2M in ZPIZ-2. ZPIZ-2I, ki prinaša novost pri prehodnem obdobju dviga odmernega odstotka za moške na 63,5, naj bi bilo tako zaključeno že leta 2023. Tako konec leta kot med letom je zelo pomembna odločitev kdaj se upokojiti, da je pokojnina višja in kaj vpliva na višino.

Kaj se predvideva na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v letu 2022 in v kasnejših letih? Tudi na to vprašanje bodo podana pojasnila. Sicer pa je namen našega praktičnega seminarja seznanitev s trenutnim stanjem na področju obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, aktualnimi novostmi in s pogledom v prihodnost.

Predavanje je pripravljeno za izvedbo v obeh oblikah, fizično izvedbo kot tudi online. Izvedba v fizični obliki bo potekala v skladu z upoštevanjem navodil NIJZ in z vso odgovornostjo po izvedbi s primerno zaščito za udeležence, predavatelja in vse prisotne na izvedbi seminarja. Poskrbeli bomo za prostor med udeleženci in potrebna zaščitna sredstva. 

Prosimo, da med prijavnicami izberete prijavnico, ki bolj ustreza vašim željam (v primeru prijave na online izvedbo, vas vabimo, da izpolnite prijavnico ˝v živo preko spleta˝ in v primeru udeležbe v dvorani, npr. ˝Ljubljana˝, ali v opombe zapišete kateri tip izvedbe vam bolj ustreza).

Iz programa seminarja

 1. Stanje obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.
 2. Pokojninsko zavarovanje:
 •  pravica do starostne, predčasne in delne pokojnine (pogoji in odmera);
 • odmerni odstotek (postopna izenačitev za oba spola);
 • odmerni odstotek za otroke;
 • spodbude za daljše delo (20 % ali 40 %, ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa);
 • ponoven vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje:
  - Pravica do vdovske in družinske pokojnine (pogoji in odmera).
 • usklajevanje pokojnin in drugih prejemkov;
 • dokup zavarovalne dobe.
 1. ZPIZ-2I - skrajšanje prehodnega obdobja za dvig odmernega odstotka, povečanje najnižje pokojnine in zagotovljene pokojnine ter uvedba višjega zneska za invalidske pokojnine.
 2. ZPIZ-2J – ponovna možnost pridobitve pravice do invalidnine za vse vzroke nastanka telesne okvare.
 3. ZPIZ-2K – možnost upoštevanja prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje v pokojninsko dobo brez dokupa tudi po 1.1.2013 do prve prekinitve, če je bila vključenost že 31.12.2012.
 4. ZPIZ-2L – izredna uskladitev v treh višinah.
 5. Vpliv datuma upokojitve na višino pokojnine.
 6. Invalidsko zavarovanje:
 • pravica do invalidske pokojnine (pogoji in odmera);
 • pravice iz invalidskega zavarovanja;
 1. Kaj lahko pričakujemo na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v letu in prihodnje?

Cena z udeležbo v dvorani vključuje:

 • gradivo,
 • jutranjo kavico,
 • pogostitev med odmori,
 • posvetovanje s predavateljem,
 • strokovne in konkretne nasvete ter
 • izdajo potrdila o udeležbi (v obliki PDF na željo prijavljenega, ki jo navede ob prijavi).

Cena za udeležbo preko online vključuje:

 • PDF gradivo,
 • posvetovanje s predavateljem,
 • strokovne in konkretne nasvete ter
 • izdajo potrdila o udeležbi (v obliki PDF na željo prijavljenega, ki jo navede ob prijavi).

Pomembno: naročnikom portalov, online priročnikov in vestnikov založbe Verlag Dashöfer nudimo stalni 15 % popust pri udeležbi na seminarjih v okviru Centra za izobraževanje (izjema so krajši webinarji in večdnevna izobraževanja). Za vsakega drugega in naslednjega udeleženca iz istega podjetja vam na pripadajočo kotizacijo priznamo 10 % popust. Popusti na redno ceno seminarja se obračunajo med obdelavo naročila v naročniškem oddelku in bodo upoštevani pri izstavitvi (pred)računa. V potrditvenem sporočilu o uspešni prijavi omenjeni popusti še niso upoštevani.

 • Zadnji rok za odjavo udeležbe je najkasneje tri delovne dni pred izvedbo webinarja/seminarja, v nasprotnem primeru vam zaračunamo celotno kotizacijo.​
 • V primeru nezadostnega števila prijavljenih udeležencev si pridržujemo pravico do odpovedi izobraževanja.
 • Račun za plačilo kotizacije boste prejeli po potrditvi termina seminarja, na mail naslov naveden na vaši prijavnici.
 • Proračunski uporabniki boste po izvedbi izobraževanja prejeli e-račun. Če mora biti na izdanem e-računu navedena vaša naročilnica, nam jo prosimo posredujte ob prijavi ali naknadno do izvedbe seminarja.
 • Informacije o tipu izvedbi predavanja kot tudi ostale podatke boste prejeli najkasneje 1 delovni dan pred datumom seminarja.

Če vam razpisani termini seminarja ne utrezajo in bi želeli biti obveščeni o novih datumih, ali bi le želeli prejemati naše brezplačne novičke, vas vabimo k naročilu na brezplačni e-časopis Koledar seminarjev. Registracijo lahko opravite ˃˃˃ tukaj (op.: v seznamu je koledar seminarjev že označen).

S prijavo na dogodek soglašate s snemanjem in fotografiranjem na dogodku. Fotografije bodo objavljene na spletni strani in komunikacijskih kanalih Založbe Verlag Dashofer.

Potek seminarja

Seminar bo potekal sočasno (*z udeležbo in online - preko ZOOM), med 09.00 in 12.00 uro. Mesta na izvedbi so omejena!

 • V primeru razglašene epidemije v državi ne izvajamo predavanj z udeležbo.
 • *Z udeležbo - v kolikor je taka prijava pod objavo seminarja mogoča.

Za udeležbo preko online prenosa potrebujete le računalnik in dostop do interneta. Če se nam na webinarju ne boste mogli pridružiti, boste povabljeni na ponovitev webinarja.

Vsa navodila in napotke glede izvedbe boste prejeli na vaš elektronski naslov - 1 dan pred izvedbo. Tekom webinarja in seminarja bo mogoče zastaviti vprašanja, tako da vam bo predavateljica sproti podala odgovore na morebitne izzive in težave s katerimi se soočate. Vabimo pa vas, da nam vprašanja pošljete že vnaprej (na email: larisa.berginc@dashofer.si).

Naši webinarji vam ponujajo številne prednosti:

 1. Prihranite čas in stroške potovanja  - webinarju lahko prisluhnete kjerkoli. Na delovnem mestu ali doma, preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. 

 2. Zastavite vprašanja s pomočjo funkcije klepeta ali tako da vprašanje zastavite ustno preko mikrofona. 

 3. Praktično: izvedba preko ZOOM pomeni interaktivno komunikacijo med vsemi udeleženimi.

Komu je namenjen

Na predavanje vabimo predvsem vodstvene delavce in delavce kadrovskih in pravnih služb, ki se v svojih organizacijah pri delu ukvarjajo s tem področjem. Vabljeni tudi vsi ostali, ki vas področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja zanima za lastne izračune.

Vabljeni!

Predavatelj/ica

Marijan Papež

je generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki se že skoraj 35 let ukvarja s tem področjem. Skupno je predaval oziroma aktivno sodeloval na preko 150 posvetih, kongresih, seminarjih, delavnicah in okroglih mizah, za najrazličnejši krog slušateljev. Objavil je že približno 350 strokovnih člankov s področja…

Več delavnic tega predavatelja

Termin in kraj dogodka

11.5.2022

Ljubljana

Marijan Papež

Izobraževanje lahko prilagodimo tudi vašim zaposlenim in kolegom. Kontaktirajte nas po telefonu na (0)1/434 55 96 ali po elektronski pošti na larisa.berginc@dashofer.si.

Pred datumom zapadlosti vam bomo poslali organizacijska navodila in račun. Cene so brez DDV. Splošne pogoje poslovanja lahko preberete tukaj.

!ERR No images found in //img.dashofer.sk/cif_si/fotogalerie/kursy/. Images path has to be on the same server. Supported img formats: jpg, jpeg, png, gif.