Delovno razmerje v času epidemije in »Mega korona zakon« (webinar) + katalog ukrepov delodajalca v času epidemije koronavirusa

Namen seminarja

V času epidemije se delodajalci množično odločajo, da bodo začasno zaprli vrata svojih pisarn in delavcem odredili delo na domu ali jih v primerih, ko to ni mogoče, napotili na čakanje na delo.

Nekateri delodajalci se s tovrstnimi ukrepi srečujejo prvič, spet drugi imajo s tem že nekaj izkušenj. Ne glede na to ali spadate v prvo ali drugo skupino, morate biti podučenih o napakah, ki so pri teh odločitvah in ukrepih najpogostejše. Rezultati nejasno skomuniciranih nalog, načina evidentiranja delovnega časa, obračuna plače in drugih s tem povezanih vprašanj se običajno pokažejo šele, ko izredno stanje preneha – ko jih ni mogoče več rešiti.

Kako bo lahko delodajalec, ki delavcu npr. ni odredil dosegljivosti v določenem času, ali mu jasno določil nalog, ki jih mora v času, ko opravlja delo na domu, opraviti, delavcu dokazal kršitev delovnih nalog in ga kakorkoli sankcioniral?

Delavcem, ki dela ne morejo opravljati na domu je lahko odrejeno čakanje na delo doma. Kaj pa če delavec ostane doma, ker nima zagotovljenega varstva za otroka? V katerih primerih nadomestilo plače krije delodajalec ter v kakšni višini?

Sprejet je bil Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov – kaj določa in v katerih delih bo vanj posegel ti. »Mega korona zakon« oziroma Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo?

To so področja, ki jih bomo obravnavali na webinarju.

Webinar bo potekal v on-line obliki v živo. Vsa navodila in napotke boste prejeli na vaš elektronski naslov. Tekom webinarja bo mogoče zastaviti vprašanja, tako da vam bo predavateljica sproti podala odgovore na morebitne izzive in težave s katerimi se soočate. Vabimo pa vas, da nam vprašanja pošljete že vnaprej (na email: larisa.berginc@dashofer.si).

Iz programa seminarja

1. Odreditev dela na domu:

 • Na kakšen način? Kako delavcem zagotoviti varno in zdravo delo – kateri so minimalni ukrepi, ki jih mora delodajalec izpolniti? Kdaj mora delodajalec o tem obvestiti Inšpektorat za delo?
 • Ali mora delodajalec ob odreditvi dela na domu z delavcem podpisati aneks k pogodbi, sprejeti pravilnik? Na kaj ne smemo pozabiti?
 • Kako razporediti delovni čas delavcu? Določiti dosegljivost in evidentirati delovni čas?
 • Kako nadzorovati delavca, ki opravlja delo na domu?
 • Ali delavcu pripada nadomestilo za rabo lastnih sredstev?
 • Na kakšen način je potrebno ukrep dela na domu preklicati, ko se stanje umirili?​​

2. Odreditev drugega dela:

 • Kdaj lahko delodajalec delavcem odredi opravljanje drugega dela?
 • Na kaj mora biti delodajalec pozoren?
 • Ali so obveznosti delodajalca drugačne, če je obveznost drugega dela odrejena zaradi izjemnih okoliščin?
 • Na kakšen način lahko delodajalec poskrbi za varno in zdravo delo?

3. Čakanje na delo:

 • Kako mora biti odrejeno?
 • Kakšno nadomestilo pripada delavcem? Kdo ga krije in v kakšni višini?
 • Na kakšen način je potrebno delavca pozvati nazaj na delo, ko se stanje umirili?

4. Ali lahko delodajalec delavcem odredit koriščenje letnega dopusta? Kaj mora delodajalec pri tem upoštevati?

5. Kdo krije stroške, če se delavec samoizolira? Kaj če je delavcu odrejena karantena?

6. Ali lahko delavec od delodajalca zahteva, da mu omogoči delo od doma?

7. Kaj če delavec nima varstva za otroka – kdo krije stroške in v kakšni višini?

8. Kaj bo določal ti. »Mega korona zakon« oziroma Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19? Kaj je njegov namen, na kak način bo razbremenil gospodarstvo?

Udeleženci webinarja boste prejeli tudi katalog ukrepov delodajalca v času epidemije koronavirusa.

DatumMestoCena  
9.4.2020V živo prek spleta89 EUR + DDVPRIJAVA

Predavatelj/i

je pravnica, ki se je na začetku svoje kariere ukvarjala s svetovanjem delodajalcem iz delovnopravnega področja in jim pomagala pri izvedbi zahtevnejših delovnopravnih postopkov. Varstvo osebnih podatkov jo je od nekdaj zanimalo, zato se je pričela tej temi v zadnjih nekaj letih aktivno posvečati. Sedaj se ukvarja predvsem z vzpostavljanjem

Potek seminarja

Webinar bo potekal med 12.00 in 13.30. Število mest je omejeno!

Za udeležbo potrebujete le računalnik in dostop do interneta. Če se nam na webinarju ne boste mogli pridružiti v živo, vam bomo poslali posnetek, ki vam bo na voljo še 14 dni od termina izvedbe.

Ta operacija je dostopna samo prijavljenim uporabnikom.
Prosimo, registrirajte se.
Reference:

" Zelo koristno, uporabno, sistematično, pregledno in profesionalno izveden webinar. Hvala. " (R FAKTURRA, d.o.o., Renata Uhan)

Drugi seminarji tega predavatelja:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih
-->